OW2102 Landhuis

Beschrijving

Het landhuis ligt in het ‘kasteelpark’ in het centrum van de gemeente Zonnebeke. Dit op wandelafstand van het gemeentehuis, de kerk en de meeste andere functies in het dorp. Het park waarin het gelegen is, is een unieke locatie in het centrum van een dorp. Het is een groene long in het hart van het dorp met recreatieve linken naar een aantal interessante andere bestemmingen zoals het Polygonebos of Tyne Cot Cemetery.

In het park zijn volgende functies gevestigd:

  • Het Memorial Museum Passchendaele 1917 en de dienst voor toerisme,
  • De bibliotheek en de dienst vrije tijd,
  • Een horecazaak
  • Publieke toiletten

Het park geldt ook als hart (of centraal punt) in een aantal recreatieve structuren (wandelnetwerken, loopcircuits, …). Daarnaast is het ook in gebruik als verbinding voor zwakke weggebruikers tussen de omliggende straten.

Naast deze functies is er ook een stuk van het park dat eerder als bosgebied wordt aanzien en ook een aantal akkerlanden liggen tussen de recreatieve structuren die het park ontsluiten.

Het landhuis zelf ligt in de nabijheid van parking 2 (kant Berten Pilstraat) en van de Passchendaele Memorial Gardens (poppytuinen die deelnemende naties aan WOI in een uniek kader representeert). Ook het avonturenparcours, waarbij kinderen op een speelse, avontuurlijke manier het park beter leren kennen, vertrekt in de onmiddellijke nabijheid van het landhuis. De evenementenweide ligt eveneens vlakbij het gebouw.

Een aantal kleinere zaken in de onmiddellijke omgeving zijn:

  • Het ‘poolhouse’ aan de achterkant van het landhuis (dit hoorde bij het zwembad dat hier destijds lag en is in een gelijkaardige stijl aan het gebouw opgetrokken, doch in serieus verval).
  • De waterput aan de zuidoostelijke zijde van het gebouw

Een meerwaarde is de oprijlaan van parking 2 naar het gebouw. Deze  wordt voor een groot stuk geflankeerd door een bomenrij (naaldbomen) langs beide zijden van de oprijlaan.

In dit uniek kader met heel wat interessante (f)actoren in de omgeving is het gebouw gelegen. We willen het gebouw graag een bestemming geven die heel wat inwoners kan aantrekken en betrekken. Daarnaast is het de bedoeling dat groepen die voor het educatief aanbod van het museum komen ook hier professioneel ontvangen kunnen worden.

Het pand moet na de renovatie ten volle in het kader waarin het zich situeert kunnen schitteren, niet alleen bouwkundig aan de buitenkant, maar ook de beleving binnen en rond het gebouw moet een meerwaarde betekenen voor de inwoners en bezoekers aan het park.

Gegevens

Adres
Berten Pilstraat 5c
Zonnebeke

Deze website gebruikt cookies en scripts om je surfervaring zo veel mogelijk te optimaliseren. Gelieve aan de duiden welke cookies we mogen registreren.

Noodzakelijke cookies (zijn nodig voor de correcte werking van de website)





Enkel geselecteerde cookies accepteren | Wissen